Střelci zvou své příznivce


Důležitým tématem tohoto článku je pozvání všech našich fanynek a fandů, ale i nezaujatých obyvatel našeho městečka na naše domácí závody. Budou se konat v sobotu 8. dubna 2017 v tělocvičně ZŠ. Začínáme již od deváté hodiny ranní, ale asi ta nejzajímavější část přijde na řadu od 12.00 hod. Představí se opět v exhibici naši nejlepší spolu se střelci jiných klubů. Každý terč a tedy každou vystřelenou ránu snímá kamera, takže zásahy všech závodníků od první až po tu poslední ránu může divák vidět a sám si porovnávat výsledky. Z obecenstva v exhibici postupně vznikne kotel fandů, kteří potleskem odměňují střelce za každou povedenou ránu. Někteří střelci se tak vyhecují k neuvěřitelným výkonům a exhibice se promění v nelítostný souboj. Ne, nebojte se, vše v rámci pravidel sportovní střelby. A že se bude na co koukat, to mi věřte. Pochopitelně myslím tím sportovní pohled. Šárka Jandová, Vlaďka Jiráková a Katka Michálková jsou úřadující mistryně republiky. Tohle trio po černovickém závodě čeká koncem dubna mezinárodní závod v Berlíně. Doprovodí tam reprezentaci ČR. A samozřejmě většina našich pojede koncem března na Mistrovství republiky ve střelbě ze vzduchovky.

Tak to bychom měli to, co nás čeká a teď něco z toho, co bylo. Prostě a jednoduše daří se!!! Stačí to takhle? Nene! Musím je pochválit, protože si pochvalu všichni zaslouží.

Zlatá Kateřina Hodinová

Začátkem února jsme byli v Poděbradech. Opakuji se, ale zdůraznit to musím, že jsou to nejtěžší vzduchovkové závody v republice. Za víkend tu na střelce čekají dva až tři závody a případné finále k tomu. Trenér pro naši skupinu jsem sám, takže všichni musí být absolutně samostatní. Čas střelby, disciplína, stanoviště, příprava zbraně, oblečení, náboje i samotná střelba. Pak odpočinek, jídlo, pití, zacvičit a znova závod. Závěr okolo 20. hodiny.

Letos jsem trošku taktizoval a vyplatilo se. Vlaďka Jiráková už věkem postoupila do spojené kategorie „juniorky, ženy“ a přiznám, že šance dostat se do finálové osmičky byla z mého pohledu skoro nemožná. Tak jsem zařadil Katku Michálkovou do kategorie dorostu, abychom měli i tam zástupce. Katka začala mizerně, ale pak se chytla a stoupala k té finálové osmičce. Povedlo se. Bude finále! A co Vlaďka? No pozor! To mi hlava nebere. Prvních 10 ran výborně, další ještě lepší – průběžně třetí mezi ženami! I tady je finále na dosah. Už mi holky zase dělají nervy. V závěru jí už sice ,docházel dech“, přesto se do finále dostala! Střelila základní závod ve svém osobním rekordu. Tak na to holky nečučte a koukejte přešroubovat zbraně pro střelbu vleže. Za půl hodiny jdete na plac – 60 ran počítaných na desetiny bodu.

Vlaďka Jiráková – životní závody

Katka střelila svůj standard a co Vlaďka? Nasypala to tam za 25 minut a jak!!! Já závod neviděl, ale přišla jako sluníčko. Jo, když se daří, tak se daří. Cože?! Výsledek 599 a na desetiny je druhá??? Teda holka, ty máš den – další finále! No nic, není čas. Honem zase šroubovat. Za 5 minut na finále pro změnu ve stoje Katka a po ní Vlaďka. Mezitím samozřejmě střílí další. Dominik Klimeš celkem slušný výsledek v kategorii mužů – no jo, je to tak, už mě přerostl. Petr Nymburský to má jako přípravu na Evropu, takže finále je povinnost. V něm trefil bronz, ale začátek byl na ručník. No, ještě potrénujem!!! Petr Zíka se tady rozstřeloval o účast na Letní olympiádě mládeže v Brně a to se povedlo!!! Pojedou v červnu s Katkou Michálkovou jako nejlepší střelci z Kraje Vysočina.

Na druhé straně střelnice byli od rána naši mladší vleže. Trhlinu v týmu jsme měli už z domova, když s námi nemohla ze zdravotních důvodů odjet Kája Janů. Sobotní závody těch mladších byly trochu upracované a nervózní, takže žádný zázrak. Mezi staršími střílí od začátku roku Sabča Vachtová, ale zatím se trošku hledá. Někteří si potom zkusili i speciální závod 60 ran vleže, aby se mohli poměřit s nejlepšími. Třeba Pája Nymburská se poprvé v životě utkala ve stejném závodě proti bráchovi. Nerovný to souboj! Tenhle závod seděl Matěji Lemberkovi, který vyprášil kožich nejednomu zkušenému střelci a bral celkové 24. místo.

Stříbrná Katka Michálková

Ale vraťme se na finále – Katka proti sedmi. Doma jsme to trénovali, ale nic moc to nebylo. V Poděbradech se stal z Katky profík. Nespěchala – střílela skoro poslední, na doraz s časem, ale přesně. Docvakávala mířidla, žádná velká chyba. Taky po šesti ranách se uhnízdila na prvním místě a bojovala o něj celé finále s holkou z Liberce a Brna. Liberečanda nakonec dala dvě osmy a jde ven, takže zbývají poslední dvě rány. Padla poslední rána a ? Malá chybička Katky a bezchybná Eva z Brna. Do Černovic jede stříbro z Poděbrad! Nejsem smutný, soupeřka byla dneska lepší, ale Katka střílela skvěle!! Tak, a teď je na řadě Vlaďka. Ta fakt dneska po hale jezdí jak urvanej vagon. Bude to hodně těžký, ale nemá co ztratit. Jsou tu tři, které pojedou na Mistrovství Evropy, tak se ukažte! Vlaďka moc pěkný začátek, dokonce jedna Evropanka vypadává. Nakonec si Vlaďka vystřílela páté místo – tzv. velké pódium!!

A ten nejdůležitější výsledek nakonec. Zrodil se až v neděli. Tak nenápadně, naše malá Katka Hodinová si lehla a úplně sama si odstřílela 30 ran vleže – 299 bodů a víte co? No přece vyhrála!!! Celé dopoledne (střílelo se 5 směn!) svítila na tabuli jako vítězka. Tak kolekce medailí v letošním roce je kompletní. V neděli už pěkně střílela i Pája Nymburská – 297 bodů – 7. místo, jediný bod od medaile. Dorazila za námi i Dominika Jandová – 299 bodů ve starší kategorii bylo „až“ 12.místo. I Šárka Jandová ve stoje v ženské kategorii střelila hodně pěkný výsledek – sedmá v ženách po týdenním tréninku na lyžích, pro mě dobrý.

V březnu odjíždíme opět na týden na soustředění do Plzně a pak nám držte palce na republikách. Výsledky jsou rok od roku vyšší a tak nevíme, jak to dopadne. Sami pořadatelé mají zamotanou hlavu a chtějí prosadit nějaké změny.

A nakonec ještě musím poděkovat za všechny výsledky a práci, kterou v klubu předvedla Klárka Zíková. Je to medailistka z Mistrovství republiky v malorážce a od 1. ledna 2017 se střelbou končí.

Přeji opět všem pevnou ruku a jasné oko.

Fotky ze všech našich akcí si můžete prohlédnout na internetových stránkách petrnymbursky.rajce.idnes.cz

http://petrnymbursky.rajce.idnes.cz/Podebrady_2017/

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *