Černovičtí střelci vyrabovali Plzeň


Je až neuvěřitelné, jak se historie opakuje. Už si málokdo vzpomeneme, jak jsme začínali a kdy kdo jakou medaili či titul přivezl.

Pavlína Nymburská Mistryně ČR

Jedno ale vím naprosto přesně. Před deseti lety v roce 2007 v Brně na Mistrovství ČR mládeže střelil Petr Nymburský 300 bodů a tedy Český rekord a získal titul Mistr ČR. V té době byly jeho sestře Pavlíně 2 roky. Po deseti letech se vše začalo opakovat. Od neúspěchů až po ten pomyslný vrchol v úplně stejné disciplíně i kategorii. Prozradím jen něco málo – ano jedná se opět o titul Mistr ČR. Ale pojďme popořádku, pokusím se vám vyprávět, jak se vše seběhlo. Omluvte mě, pokud se trošku rozepíšu.
Na okraj musím napsat, že máme opravdu skvělý tým, který je věkově pěkně rozložený, a tak obsazujeme většinu kategorií. Ti starší rádi poradí a pomáhají mladším. I tak tomu bylo v přípravě na vrcholný závod – Mistrovství ČR mládeže. V březnu proběhlo týdenní soustředění v Plzni, které končilo závodem. Pak se dělala nominace. Pro všechny bylo zklamáním, že se nám „nevešla“ Sabča Vachtová, která měsíc nestřílela kvůli operaci slepáku. Naopak se nominovala Terka Kolářová a jela jako nováček. Dalšími, kteří měli nominaci jistou, byli Matěj Lemberk, Kája Janů, Kačka Hodinová, Pája Nymburská a Dominika Jandová. Ta celý rok těží ze svého talentu, ale před MČR začala každý den tvrdě trénovat – i doma večer. A tím strhla i ostatní, a tak všichni denně doma pilovali polohu , spouštění, dýchání a míření tak říkajíc „nasucho“ bez nábojů. K tomu padaly i různé sázky a hecování – co že bude za medaili od trenéra, od starosty ???
Další překvapení přišlo od organizátorů MČR, když rozhodli, že se bude střílet v Plzni na nejmodernější technické zabezpečení, na které střílí reprezentace po celém světě, a to na elektronicky snímané terčové zařízení. Zkušenosti s tím máme, takže možná i výhoda? Ale bude se střílet v osmi směnách – tedy celý den. Los pro nástup na závod našich střelců byl ale neúprosný – fakt to bylo na celý den. Vzali jsme to jako biatlonovou štafetu. Rozjížděla to Dominika v 11 hodin a finišmanka byla Pája Nymburská, která na svůj závod čekala 8 hodin až do čtyř odpoledne.

Stříbrné družstvo: zleva Kája Janů, Pája Nymburská a Katka Hodinová

Tak jsem se prokousal k samotnému závodu. Jste už nervózní? V tu chvíli to bylo ještě dobrý. Začínala Dominika a já věděl, že střelí dobře. Sice nás napínala s první ranou asi 5 minut, ale dala pěknou desítku. Pak to trochu drhlo, ale pomalu se prokousávala v desítkách ke konci závodu. Jednou minula. Rána 9,9 (což je pouhý půl milimetru od desítky!) ji posunula níž, ale na finále to stačí. Tak máš zhruba 5 hodin volno a pak budeš bojovat s dalšími sedmi o medaili.
Další do pomyslné štafety nastupoval Matěj. Střílí naopak svižně, ale až příliš. Desítky byly, ale hodně krajové. Taky udělal jednu chybičku, a protože měl málo právě těch středových desítek, do finálové osmičky se s výsledkem 299 bodů nevešel. Bral 12. místo. To je našlapaný, co? Po něm pokračovala Terka. Jako nováček hned na začátku udělala dvě chybky, ale pak to bylo dobrý. Skoro si vyrovnala svůj osobák, takže opět spokojenost.
Pro náš tým hodinka pauzy a pak jdou na řadu Kája Janů a Kačka Hodinová. Teď už atmosféra zhoustla. Ráno před závodem jsme se všichni domluvili, že se nikdo z našich střelců nepodívá na průběžné výsledky. Jen já věděl, jak to vypadá. V této kategorii bylo zhruba 10 úplně stejných střelkyň – abonentek na medaili. A my všichni alespoň tu placičku za družstva chtěli. Vždyť obhajujeme z loňska zlatou! Holky začaly s rozvahou a hodně dobře. Já běhal od jedné ke druhé jako vlčák. Kačka dala devítku, hned za ní druhou – co teď? Co se kde stalo? Bum – a třetí devítka v řadě. Tak odpočala, poladila miřidla a dostala se zase zpátky. Celkem 295 bodů – 11. místo. To je dobrý a co Kája? Střílí pomalu a přesně, ale najednou chybička. Pak ještě tři. Jestli kvůli brýlím, nevíme. Výsledek 296 bodů – 10. místo. Kája byla samozřejmě zklamaná. Loni byl výsledek trochu lepší.
V pomyslné štafetě byla na řadě do finiše Pája Nymburská. Ta věděla, že holkám body do družstva trošku chybí a ona musí!! střelit.

Tým z MČR mládeže: zleva Dominika Jandová, Matěj Lemberk, Kája Janů, Pája Nymburská, Katka Hodinová, Terka Kolářová a já.

A já zase věděl podle výsledků, že individuální medaile je hodně vysoko. Zůstáváte v klidu? Já se tak musel tvářit. Začala přesně, jak jsme se dohodli. Svižně, nepřemiřovat, protože se unaví oči a do konce nevydržíš! Včas odpočívat – jsou čtyři odpoledne. Prvních devět ran nádherné desítky, pak taková šmudla, tak radši pauza. Další rány zpomalila. Trefovala přesně, ale mířila i třikrát jednu ránu. Soupeřka z Ostravy to mezitím slízla od trenéra, jak to zbabrala, (za dvě devítky). Další z Liberce se zvedala se slzama. Pája měla poslední čtyři rány a zatím byla bez chyby. Bylo nás za ní asi 15, tak to přeci nakonec nepokazíš! Deset…….. deset……. a zase deset. Tak a ještě tu poslední. Na palebné čáře zbyla sama, všichni měli dostříleno. Dva rozhodčí se u ní sešli, spousta diváků sledovalo plátno s výsledky a my seděli za ní. Tak už vystřel, nebo mi praskne pumpa. Zase ne! Zase odložila, odpočala a znovu míří – už potřetí!! Já hypnotizuju hlaveň a mušku, aby se uklidnila – bum. Bojim se podívat na monitor. Je tam – 10,4 !!!! Má plný počet 300 bodů!!! K tomu potlesk od nás a ještě odněkud? Od Dukláků! To je gesto! Gratulace a uznání hlavního rozhodčího. A pak ode mne. Ani jsem nemohl mluvit a ona brečí jak želva. Všichni mi ji berou a gratulují ji. Pája Nymburská má zlato a je Mistryní České republiky. A ještě něco? Jasně! Ještě mají stříbro s Kájou Janů a Kačkou Hodinovou v družstvech. Právě ta poslední středová desítka ji posunula na zlatou příčku, protože soupeřka na stříbrné příčce měla také 300 bodů, ale jen o jednu středovou desítku méně!
Ještě nás čekalo Dominiky finále, ale přestože neudělala velkou chybu, na medaili nedosáhla. Chyběl ten bodík ze základního závodu.

Sada medailí z MČR stojáků.

Snad mi ti starší střelci odpustí, že nedostanou tentokrát v mém článku tolik prostoru. Jenom v krátkosti a věcně. Už je to předesláno v úvodním názvu, že vyrabovali, co šlo. Petr Nymburský začal a bylo z toho zlato a stříbro. Forma se stále drží na stejné až obdivuhodné výši, když vezmu v úvahu, že při střílení ještě studuje. Z Mistrovství Evropy přivezl solidní 40 místo v kategorii mužů.

Dalším byl Dominik Klimeš, který obsadil 19. místo v kategorii juniorů. Petr Zíka si to vyzkoušel poprvé vestoje a střelil si osobní rekord  24- místo v dorostu. A naše tři juniorky? Katka Michálková, Vlaďka Jiráková a Šárka Jandová?  No jasně. Pořád pokukují po nějakých ozdobách, prstýncích a podobně. Tak si nechaly pověsit na krk od prezidenta Českého střeleckého svazu bronzové medaile. Katka měla i blízko k finálové osmičce. Ony se všechny tři ze začátku trošku lekly, že soupeří s holkama, které právě přijely z Evropy. No a co, taky jsou z masa a kostí.

Přeji opět všem pevnou ruku a jasné oko.

Nymburský

Galerie

http://petrnymbursky.rajce.idnes.cz/MCR_mladez_2017/

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *